BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, July 6, 2009

Hitam Itu Menawan

HITAM BUKAN SOALNYA

Bukanlah warna itu yang membawa konotasi negatifnya. Kerana di dalam manuskrip tua Arab sekali pun, benua Afrika itu berkurun lama dipanggil sebagai Bilad al-Sudaan (sudan_mini.JPG) atau “Negeri Orang Hitam”. Ia adalah lanjutan daripada gelaran yang mereka berikan kepada kawasan Afrika Utara yang disebut sebagai Bilad al-Baydhaani atau “Negeri Orang Putih”.Tetapi sedikit demi sedikit orang Arab menyeberangi kawasan Sahara dan Savanna ke arah Selatan, penduduknya semakin berkulit gelap dan hitam lalu akhirnya kekal selama berkurun, benua Afrika itu dikenali sebagai Bilad al-Sudaan atau Negeri Orang Hitam.

Ia suatu ungkapan yang bermaksud mahu memberikan identiti kepada suatu kaum di sesebuah tempat. Tetapi ungkapan “Pak Hitam” atau “Nigger” memikul konotasi negatif. Ia muncul dari sikap memandang rendah kepada orang Afrika yang berlaku sama ada hasil kepercayaan kepada idea tertentu, atau berlaku tanpa sedar seperti keselesaan kebanyakan kita menggunakan istilah Pak Hitam di dalam laporan akhbar dan berita.

“Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari kalangan lelaki dan perempuan, dan Kami jadikan kamu itu berbangsa-bangsa dan berqabilah, agar dengan kejadian yang begitu kamu saling kenal mengenal di antara satu sama lain” [Al-Hujurat : 13]

Muslim harus bebas dari sikap diskriminasi bangsa dan warna kulit.

Hitam itu menawan.0 comments: